Vetten

Vet = Vet = wordt je dik van, wordt er vaak gezegd. “Vet is slecht en wordt je dik(vet) van”, is dat zo?

Het antwoord: Nee, mits je niet te veel eet.

Dus wordt je dik van vet?
Vet is net als koolhydraten en eiwit een Macronutriënt. Alleen koolhydraten bevatten 4calorien per gram, eiwit 4.0-4.7 calorien per gram en vetten 9 calorien per gram. Dus ze bevatten meer calorien per gram dan de andere macronutriënten, is dit gelijk dik makend?
Je valt af door een negatieve energiebalans(minder calorien/energie eten dan je nodig hebt) of komt aan in een positieve energiebalans(Meer calorien/energie eten dan je nodig hebt). Vet hebben dus in verhouding meer calorien, maar passen deze binnen je energiebalans kom je hier niet van aan. Daarnaast zijn vetten cruciaal voor je gezondheid. Zo worden er hormonen uit vetzuren gemaakt (best handig). Daarnaast dient vet ook als bouwstof in je lichaam.(kan ook nog als brandstof!) En voor de sporters onder ons verlaagt het de kans op blessures!( https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-5-1 ) En verhoogt de anabolen hormoon productie!(gainz)

Conclusie: Vetten aan zich word je niet dik van, mits je niet meer eet dan je verbruikt. Ze hebben wel positief effecten op de gezondheid!