Uitstellen gebeurd veel, maar wil ik het evengoed behalen?

Uitstellen gebeurd veel, maar wil ik het evengoed behalen?

Het antwoord: Jazeker

Vaak willen we iets doen of bereiken. Toch doen we dit niet altijd of lukt het vaak niet om er alleen al toe te zetten. Dat is ook logisch. We zien allemaal wel eens op tegen een taak, waardoor we het vaak uitstellen. We hebben tegenwoordig ook gewoon veel te doen en de druk is hoger dan ooit, dus vaak beginnen we niet eens. Deze twee redenen kunnen wij juist gebruiken om slimmer te werken!

Het idee is makkelijk! Maak het klein. Nee maar het nog kleiner! Niet iets wat je een uur tijd gaat kosten, maar binnen twee minuten. Wat kan je allemaal doen binnen twee minuten? Als je bijvoorbeeld een rapport moet schrijven waar je tegen aan hikt, maak je een doel van het starten van de computer, het openen van een document en het typen van een titel. De volgende twee minuten zet je in om steekwoorden neer te zetten voor de eerste paar alinea’s. Daarna ga je een alinea maken van de steekwoorden. In totaal heb je nu al drie doelen, microdoelen. Het grote voordeel van microdoelen is dat je sneller in het nu beland, waardoor je minder interne afleiding hebt.
Opstarten kan heel zwaar zijn, maar als je eenmaal momentum hebt, dan bespaar je energie, aangezien je in een flow komt. Begin daarom niet met iets groots, maar iets kleins, heel klein. Een microdoel, gevolgd door nog een microdoel tot je momentum hebt. Dat is de kunst van klein.

Conclusie: Wil jij iets behalen, maar eigenlijk wil jij het niet meer uitstellen. Maak de stappen klein, maar echt heel klein! Kom in de flow en behaal je doel!

Reactie plaatsen